Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ORBÁNCFŰ

2011.03.30

ORBÁNCFŰ (Hypericum perforatum)

A növényi gyógyászat az orbáncfüvet több mint 2000 éve használja, elsősorban gyors orbancfu2_2.jpgsebgyógyító hatása miatt. Hogy a növény az immunrendszerre is serkentő hatással lehet, csak az utóbbi idők során sikerült feltárni.

A gyógynövény vélhetőleg legizgalmasabb lehetséges hatását 1988-ban fedezték fel a New York-i Egyetem és a Weizmann Intézet munkatársai. Nevezetesen azt, hogy a növény „drámai" hatással van egy víruscsalád tagjaira, többek között az emberi immunhiány vírusára, a HIV-re. Közismert, hogy a vírus a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS kórokozója.

Az 1989-es év eleje óta Az AIDS kezelésének hírei című folyóirat több olyan esettanulmányt, valamint felmérést közölt, amelyben a AIDS-ben szenvedő betegek némelyike az orbáncfű használata után az immunrendszer, a súlygyarapodás, az étvágy és az életerő tekintetében is „jelentős javulást" észlelt.

Az orbáncfű hatásait - elsősorban Németországban és a volt Szovjetunióban - behatóan tanulmányozták. Bizonyos potenciális immunmódosító vegyületeket (flavonoidok) nagy koncentrációban tartalmaz, s emellett egy másik vegyület, a hipericin is megtalálható benne, amely antivirális és depresszióellenes hatást hordoz. Más vizsgálatok emellett a növény antibakteriális, gombaölő és gyulladásgátló hatásait is kimutatták.

Az egykoron nehezen irtható gyomnak tartott növényt ma már a depressziós tünetek enyhítőjeként üdvözöljük. Úgy tűnik, segít kezelni a rossz hangulatot, csökkenti a stresszt, és még az érzelmeket is stabilizálja.

A régi, vallásos néphit a növény balzsamos, vérvörös virágnedvét az Üdvözítő vérével és sebeivel hozta összefüggésbe.

Valóban, az orbáncfű a legjobb sebolaj, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és gyógyító hatása van. A pánikbetegséget ugyancsak pozitívan befolyásolja. Teája gyomorfekély, bélfekély, magas vérnyomás, emésztési zavarok, belső és külső vérzések, vesebetegségek és epebántalmak ellenszere. Javítja a lassan működő epeutak tónusát, de görcsoldóként az epegörcsön is hatékonyan segít (papaverin tartalmával).

Sebgyógyító hatású aranyeres ülőfürdők részeként. Olajos kivonata az égési sebeknél nélkülözhetetlen (Szent János olaja néven ismert).

Öblögetőszerként torokgyulladás és fogínysorvadás ellen használják.

Beszédzavar, nyugtalan alvás, hisztériás rohamok, holdkórosság esetén éppúgy gyógyulást hoz az orbáncfű, mint ágybavizelés és depresszió esetén. Napjainkban nagy népszerűségét természetes depresszióellenes tulajdonságainak köszönheti. Az orbáncfüvet leginkább az enyhe depressziók kezelésében használják.

A kutatók előtt nem teljesen ismert, hogy a növény miként fejti ki ezt a hatást, de minden bizonnyal a hangulati és érzelmi változásokat előidéző, az agyban termelődő vegyület, a szerotonin szintjét emeli. Kontrollált kísérlet adatait dolgozta fel az a tanulmány, amely megállapította, hogy az orbáncfű az enyhe és a közepes súlyosságú depresszió lefolyására ugyanolyan hatást képes gyakorolni, mint a hagyományos antidepresszáns szerek. (Bár még csak korlátozott számú vizsgálati adat áll rendelkezésre a súlyos depressziós tünetek elleni hatására vonatkozóan, úgy tűnik, súlyosabb depressziókban is hatékony). A gyógynövény elősegíti a mély és pihentető alvást, és különösképpen hasznos lehet akkor, ha a depressziót fáradtság, álmatlanság és alacsony energiaszint kíséri.

Az orbáncfű segíthet a téli depresszió elmulasztásában is, amely a borús őszi és sötét téli idők beálltával jelentkezik, s a tavaszi, nyári napsugarak hatására el is múlik. Sokan idegenkednek a hagyományos antidepresszáns szerek használatától, mivel e gyógyszerek szedését kellemetlen mellékhatások kísérhetik, például a szexuális vágyat csökkentheti. Az orbáncfű alkalmazásával viszont ezek a kellemetlenségek mind elkerülhetők. Arra azonban figyelni kell, hogy az orbáncfű hatóanyagai fokozhatják az egyéb depresszió elleni szerek hatását. Más gyógyszerek hatását viszont nem befolyásolják, ezért különösen nagy hasznát vehetik azok az idősebb emberek, akik egyéb panaszaikra többféle gyógyszert is szednek.

A lányoknak a nemi érés időszakában egy bizonyos ideig mindennapi rendszerességgel kellene orbáncfüvet fogyasztaniuk, az ugyanis segíti a női szervek fejlődését és szabályozza havi ciklusuk rendszerességét.

Amire vigyáznunk kell!

Alkalmazása során tartózkodjunk az erős napfény hatásától (fotoszenzibilizáló).

Mellőzzük a koffeint tartalmazó szerek, a sör, a csokoládé, a joghurt, a füstölt és a savanyított ételek fogyasztását. Allergia, asztma elleni (befúvó) szerek, szénanáthára adott gyógyszerek, valamint amfetamint tartalmazó szerek használata mellett sem tanácsos az alkalmazás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.