Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁLMOSGYÖKÉR

2011.04.06

KÁLMOSGYÖKÉR (Acorus calamus)

kálmosgyökér   Ez a vízinövény többnyire állóvizek partjain, mocsarakban és árkokban fordul elő.  Gyökértörzséből, amely a part menti iszapban vízszintesen kúszik, számtalan kardalakú levél ered, amelyek 1 méter hosszúak. A szár közepén egyetlen kúpalakú, zöldesből barnássárgába játszó torzsavirágzat ül. A gyökértörzs hüvelykujj vastagságú, 1 méterre is megnő és friss állapotában fűszeresen keserű íze van. Szárítva veszít a keserű ízéből. Kora tavasszal vagy késő ősszel szedik fel. (Magyarországon védett növény! )

 

   Hazájában, Dél-Kínában és Indiában a mai napig is nagy becsben tartják, - a legrégebben ismert gyógynövények közé tartozik. Az egyiptomiak használták, mint gyógynövényt és fűszernövényt. A Biblia is tesz említést róla, - a szentelt olaj alkotórészeként volt használatos. Az ókor nagy gyógyítója Dioszkuridész Materia medica című művében már javasolja, hogy tüdő- és mellkasi fájdalmak gyógyítására használják, mint gyógyszert.
   Erősítő hatása miatt a kálmosgyökér nemcsak az emésztőrend­szer általános gyengesége, gyomor- és bélfelfúvódás, valamint hasi fájdalomrohamok esetén használható, de segít mirigy-megbetegedé­sek és köszvény ellen is. A gyökér rendkívül nagy mértékben elősegíti a nehezen emésztő gyomor és bél nyáktalanítását. Anyag­csere- és bélrenyheség esetén épp úgy ajánlható, mint sápadtság és vízkór esetén.
   A rendkívül sovány emberek, akik nem a megfelelő táplálék hiánya miatt veszítettek a súlyukból, kálmosgyökérteát igyanak és időnként vegyenek teljes fürdőt, amibe kálmost tesznek. A kálmosgyökér megszünteti az étvágytalanságot, hatásos vesekárosodás­nál is, és megfelelő szer az egész test megtisztításához. Teája alkalmas még a gyerekek lisztérzékenységének a gyógyítására is, ez a betegség az utóbbi időben egyre gyakrabban lép föl.
   A szárított gyökér, ha lassan rágjuk szét, segít a dohányosoknak leszokni a dohányzásról. A gyengén látók látása javul, ha kálmosgyökér frissen facsart levévei többször bekenjük a szemhéjat. Néhány percig tartsuk rajta, majd hideg vízzel mossuk le.

 

Hatóanyagai: trimethylamin, kálmus csersav, acorin, cholin, illóolaj, keményítő, keserű és nyálkaanyagok,melyek görcsoldó, váladékképződést ösztönző, ingercsillapító, összehúzó és vérkeringés javító hatásúak.

 Mit gyógyít?

- tüdőbaj, tüdőrák (a gyökér rágcsálása és a tea kedvezően hat a tüdőrák gyógyításában)
- gyermekek lisztérzékenységét
- emésztés elősegítő
- puffadásgátló
- gyomorerősítő
- vizelethajtó
- étvágyjavító (a kórosan soványaknak is segít a súlygyarapodásban a kálmosgyökér teája)
- fagydaganatok vagy egyéb fagyások

A kálmosgyökér tea hideg áztatással készül!
Teakészítés: este tegyünk egy kávéskanál kálmosgyökeret 2,5 dl hideg vízbe, reggel szűrjük le, és langyosan igyuk.