Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESGYÖKÉR

2011.03.30

edesgyoker1_1.jpg

Az édesgyökér az egyik leghasznosabb, de egyben az egyik legellentmondásosabb gyógynövény. Védelmezői állítják, hogy már több ezer éve használják köhögés, megfázások, bőrkiütések, ízületi gyulladás, fekélyek, májgyulladás, májzsugorodás, fertőzések ellenszere a világon. Bírálói elismerik a növény hatásosságát, de ragaszkodnak azon nézetükhöz, miszerint „potenciálisan az életet fenyegető mellékhatása van", amely túl veszélyessé teszi használatát. A nagy mennyiségű édesgyökér-kivonatot tartalmazó cukorkák ártalmasak lehetnek. Másrészt az egészséges felnőttek számára, akik módjával használják a növényt, hasznossága nagyban ellensúlyozza a veszélyeket. A kínaiak első nagy füvészkönyve, a legenda szerint több mint 5000 éve íródott Pen Cao Csing (Elsőrendű gyógynövények), kiemelten foglalkozik az édesgyökérrel, amely azóta is Kína egyik legnépszerűbb gyógynövénye. A kínai orvosok torokfájások csökkentésére, valamint köhögés, malária, ételmérgezés, légzőszervi problémák, máj és méhpanaszok és néhány daganatos betegség kezelésére írják fel. A kínai herbalisták a növény édességét más, keserű gyógynövények ízének elfedésére is használják. A nyugati világban is régi története van. Az ókorban Hippokratész köhögés, asztma és más légzőszervi panaszok kiváló orvosságaként dicsőítette. Ő nevezte édesgyökérnek, mely görögül glukos riza.

A Tutanhamon sírjában talált kincsek között a régészek egy nyaláb édesgyökeret is találtak. 1300 évvel a fáraó eltemetése után a görög orvos, Dioszkoridész az édesgyökér levét írta elő betegeinek megfázásokra, torokfájásra, valamint mellkas,- gyomor,- és bélpanaszokra. A német rendfőnök és herbalista, a bingeni Hildegard gyomor- és szívproblémákra javallta.
Az észak-amerikai telepesek találkoztak olyan indiánokkal, akik édesgyökérből készült teát ittak köhögés elleni orvosságként, hashajtóként, valamint fülfájásra és egyéb növények keserű ízének az elfedésére.Igazat mond a növény görög neve (édes gyökér), mivel e gyökér ötvenszer édesebb a cukornál. Számos vizsgálat támogatja már az ókori emberek által is ismert köhögés elleni használatát. Európában sok köhögés elleni készítményben megtalálható. Még 1946-ban egy holland gyógyszerész megfigyelte, hogy az édesgyökér-tartalmú cukorkák és köhögés elleni szerek különösen népszerűek voltak olyan fogyasztók között, akiknek gyomor- vagy bélfekélyük volt, és elmondták, hogy e termékek jobb és hosszabb ideig tartó enyhülést eredményeznek, mint más gyógyszerek. Nem sokkal ezután közlemények jelentek meg, amelyekben arról számoltak be, hogy az édesgyökérből kivont és sűrített GHS az állatoknál és az embereknél egyaránt gyógyítja a fekélyt. Viszont a bokánál duzzanatot okoz, ami a vízvisszatartás egyik klasszikus tünete. Az idők folyamán a kutatók rájöttek, hogy a GHS úgy hat, mint a só- és vízháztartást szabályozó mellékvesehormon. Nagy mennyiségben komoly betegséget okozhat, de ha a hormonális mellékhatásokért felelős GHS 97 %-át eltávolították az édesgyökér fekélygyógyító jótéteménye szerencsére megmarad.

Az édesgyökér serkenti a sejtek saját vírus elleni anyagának, az interferonnak a termelését. Nem meglepő, hogy tanulmányok a szemérem tájéki és az ajakherpeszt okozó Herpes simplex vírus elleni hatásáról számolnak be. A megtisztított sebekre szórt édesgyökérpor segíthet meggyógyítani a herpeszt.
Számos laboratóriumi vizsgálat azt mutatja, hogy az édesgyökér a betegségeket okozó baktériumokkal (Saphylococcus és Streptococcus), valamint a hüvelyi fertőzést okozó gombával (Candida albicans) ellen is felveszi a harcot.

Amire vigyáznunk kell!

A gyökér használatának potenciális veszélyére több publikáció is felhívta a figyelmet, de egészséges felnőttek, a nem terhes és a nem szoptató nők számára, akiknek nincs cukorbetegségük, glaukómájuk, magas vérnyomásuk, vagy nem volt szívbetegségük vagy szívrohamuk, illetve akik gyűszűvirágból előállított szereket nem szednek, az édesgyökér szokásosan ajánlott mennyisége rövid időszakokra, kellő elővigyázatosság mellett viszonylag biztonságosnak tekinthető.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.