Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIKÓFARK

2011.03.29

A csikófarkot, amely a légúti pangást erősen csökkenti, általában a világ legrégibb orvosságának tekintik. A kínai orvoslás eredete a legendákba vész, a forrásművek azonban megegyeznek abban, hogy a kínai orvosok már 3000 évvel ezelőtt használták a csikófarkot megfázások, asztma és szénanátha kezelésére. A növény indiai és pakisztáni változatait majdnem olyan régóta használják. Amikor a mormonok 1847-ben elérték Utah államot, a helyi indiánok megismertették velük az eredeti, boróka ízű amerikai csikófarkot, mint élénkítő italt. A mormonok a kávét és a teát helyettesítették vele, és az Államok nyugati részén mormon teaként vált ismertté. Ez az elnevezés még ma is él.

A mai herbalisták éppen úgy, mint az ókori kínaiak, asztma, a szénaláz, valamint a megfázásos és influenzás, orr- és mellvértolulások kezelésre ajánlják. A csikófarban lévő efedrin tágítja a légutakat, s mint hörgőtágító serkenti a szívműködést, növeli a vérnyomást, valamint fokozza az anyagcserét, az izzadást és a vizeletkiválasztást. Ezenkívül csökkenti a nyál- valamint a gyomorsav-kiválasztást.
Az 1920-as évek végétől a '40-es évekig az efedrint* megfázás, asztma és szénaláz elleni szerekben használták, valamint pangáscsökkentőként és hörgőtágítóként. Az efedrin általában hatásos és elfogadhatóan biztonságos, de ismeretes, hogy potenciálisan veszélyes mellékhatásokat - ideértve a megnövekedett vérnyomást és a gyors szívverést - is okoz. Növeli az anyagcserét, vagyis arra ösztökéli a testet, hogy gyorsabban égesse el a kalóriákat. Egy tanulmány szerint efedrinnel etetett állatoknál anyagcsere-növekedést, s ennek következményeként jelentős súlycsökkenést tapasztaltak. A kávéban, teában, kakaóban, csokoládéban, a paraguayi teában lévő koffein növeli a csikófark súlycsökkenést segítő hatását. A kávé és a efedrin egyaránt erős izgatók. Egyidőben való használatuk álmatlanságot, idegességet, ingerlékenységet és kapkodást okoz.

Egy tanulmány kimutatja, hogy az efedrin segít leszokni a dohányzásról, csökkentve a cigaretta utáni vágyat. Aki szeretne leszokni, próbálja ki a csikófarkfüvet és nézze meg, használ-e. Az efedrin laboratóriumi állatoknál méhösszehúzódást okozott. Állapotos nők ne használják!
A nem állapotosok kipróbálhatják a menstruáció segítésére.

Amire vigyáznunk kell!

Akinek szívpanaszai, cukorbetegsége, glaukómája (zöldhályog) vagy pajzsmirigytúltengése van, legyen elővigyázatos, és ne használjon csikófarkot.


Gyakran okoz álmatlanságot. Végezetül, szárítja a szájat, ami nagyobb mennyiségű nem alkoholos italok fogyasztásával jár. A versenyszerűen sportolóknak különösen elővigyázatosnak kell lenniük a csikófarkkal. Például az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságánál a növény a tiltott anyagok között szerepel. *(Az efedrin hatásmódja az adrenalinéval azonos, vérnyomásemelő hatása az adrenalinénál sokkal gyengébb, később kezdődik és a lassúbb lebomlás miatt elhúzódóbb. Az efedrin a gyomor-bélhuzamból jól felszívódik, és a májban bomlik le, de főleg a vese választja ki.).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.