Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Algafélék

2012.03.09

 

A HÓNAP GYÓGYNÖVÉNYE

ALGAFÉLÉK (SPIRULINA PLATENSIS – CHLORELLA VULGARIS - LITHOTAMNIUM CALCAREUM)

 
A Spirulina platensis és a Chlorella vulgaris mikroalgák, a Lithotamnium calcareum pedig egy kalciumot tartalmazó makroalga.
Milyen pozitív hatásai vannak a mikroalgáknak?
   A mikroalgák, ahogyan a nevük is mutatja, az algákhoz tartoznak és a tengeri algákkal ellentétben az édesvizekben nőnek. Legtöbbször 1 milliméternél is kisebbek, a szabad vízben mozognak, lebegnek. A mikroalgák a legősibb fotoszintetizáló organizmusok közé tartoznak. A Spirulina platensis, a Chlorella vulgaris és a Lithothamnium calcareum a legtáplálóbb és a legegészségesebb algák.
   Hihetetlen méregtelenítő képessége tette ismertté ezt a parányi, de igen jelentős algát. Összegyűjti és kivezeti a nehézfémeket és méreganyagokat a szervezetből, amelyek nap mint nap bekerülnek szervezetünkbe a levegővel, vízzel és különféle élelmiszerekkel. Ezt nemcsak a bélrendszerben, hanem a vérkeringésben, sőt a szervezet zsírszöveteiben is véghezviszi.Ezen tulajdonságát rendkívül koncentrált klorofill- és pigment-tartalmának köszönheti. Ezen felül rendelkezik az egyedülálló CGF faktorral is. Ez egy olyan anyag, amely laboratóriumi körülmények között már bizonyítottan vissza tudta szorítani a  tumorok fejlődését.
   Erősíti az immunrendszert, fokozza a sebgyógyulást, szabályozza a bélműködést, gondoskodik a bélflóra egyensúlyáról és segíti a máj működését.  A 4%-os klorofill-tartalmával az eddig ismert legmagasabb klorofill-koncentrációt tartalmazó növény. (A klorofillok az egyik legjobb zsírégető anyagok).
   A chlorella tartalmaz:
 • teljes értékű növényi fehérjét az összes aminosavval, többek között mind a 8 féle alapvető aminosavat
 • ásványi anyagokat és alapvető nyomelemeket, pl.: magnézium, kalcium, mangán, vas, cink, kálium
 • számos vitamint: niacin, C-, E-,  B-vitaminok - ezen belül B12-t aktív formában - pantoténsavat, folsavat
 • 4% klorofillt, amelynek köszönhetően utánozhatatlan mértékben tudja a szervezetet méregteleníteni azáltal, hogy megköti és kiviszi a szervezetből a nehézfémeket, mint a higanyt, ólmot és más, táplálkozás és lélegzés útján bekerülő mérgező anyagokat
 • antioxidánsokat, polifenolt és sok más gyógyászati szempontból hatékony összetevőt
 • telítetlen zsírsavakat mint a linolén- és linolsav

   Spirulina Platensis

   Az egyik legalapvetőbb és legvitamindúsabb élelmiszer a tudomány mai állása szerint. Spirál formájú, kékeszöld algafajta. Fejlettségi szintjét tekintve közelebb áll a baktériumokhoz, mint a többi algához. Sokak csak parányi zöld erőműként emlegetik. Tápanyagsűrűségét egyetlen más emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem múlja felül. Egészségünk számára szükséges anyagok sokaságát tartalmazza és mindezt az emberi szervezet számára hihetetlenül kiegyensúlyozott arányban. A Spirulina támogatja az anyagcserét, aktiválja a szervezet védekező erejét. A Spirulina hatását egyszerű módon is leírhatjuk, a test túlsavasodása ellen dolgozik.
  Kimagasló tulajdonsága phycocyanin tartalma, annak is a biológiailag magas hasznosulása. Ennek, az egészségre oly támogató összetevőjének köszönhető, hogy nagyszerű hatása van fertőzések, gyulladások esetén, sőt a rák kialakulásával kapcsolatban is.
   Kimagasló az ellenálló- és az alkalmazkodó-képessége is. Napfényre és 15-20%-os sótartalmú vízre van szüksége, ami egy igen savas (PH 8-11) környezet, mégis életben marad, sőt ezen környezetben osztódással szaporodik. Megfelelő körülmények között már akár 3 nap alatt is képes megduplázni biomasszáját, ennek köszönhetően igen jól termeszthető.

  A Spirulina tartalmaz:

 • nagy mennyiségű növényi fehérjét (60-70%), amelyet az állati eredetű fehérjével szemben szerveztünk rendkívül jól képes hasznosítani és tartós fogyasztása sem terheli meg a szervezetet sejtfalának köszönhetően
 • nagy mennyiségű klorofillt, ez köti meg és szállítja a növényi sejtekben az oxigént
 • phycocyanidot, ez közvetlenül sejtszinten hatva segíti elő a növekedést
 • jelentős mennyiségben B-vitaminokatvasat, különböző esszenciális zsírsavakat ésaminosavakat, amelyek a sejtek anyagcseréjét előnyösen befolyásolják. Vashiányban és vashiányos vérszegénységben is előnyös, mert a vasat szerves kötésű, komplex formában tartalmazza.
 • phenylethylamint (PEA), amely a szellemi teljesítőképességet fokozza és javítja hangulatunkat
 • karotinokat, elsősorban bétakarotint, ami az immunrendszert élénkíti (a Spirulina a sárgarépánál tízszer nagyobb koncentrációban tartalmaz béta-karotint)
 • telítetlen zsírsavakat és lipideket
 • vitaminokat és enzimeket
 • muco- és poliszacharidokat

  Tartalmaz továbbá egy sor, a szervezet számára nélkülözhetetlen makro-, illetve nyomelemet, többek között kalciumot, nátriumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szelént.Különösen jó jód- és káliumforrás. (Pajzsmirigyzavarban szenvedők, jód tartalma miatt, beállított gyógyszerszedés vagy orvosi felügyelet mellett szedhetik.)

   A Spirulina összetevői:

Több 100 pótolhatatlan biológiailag aktív anyagot tartalmaz.

   1. Proteinek - fehérjék, részarányuk eléri a 60-70%-ot. Könnyen beépülnek (65-80%), a sejtek fő építőanyaga. A fehérjehiány fáradtságot, étvágytalanságot, növéskéslekedést és a vízegyensúly felborulását okozza.

   2. 18 aminosav, köztük 8 pótolhatatlan.

   3. Vitaminok: B1-, B2-, B5-, B6-, B9-, B12-, A-, E-, C-, P és mások.

   4. Mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium. A króm a perifériás idegrendszer számára nagyon hasznos. A vanádium részt vesz a zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a krómmal együtt javítja az inzulin-anyagcserét, serkenti az inzulin termelését. A szelén sorvasztja a ráksejteket, lassítja az öregedést.

   5. Nukleinsavak (DNS és RNS), amelyek a legfontosabb funkciókat töltik be a genetikai információ tárolásában és átadásában.

   6. Klorofill - a szerves vas forrása. Zöld vérnek is nevezik. Méregtelenítő hatással rendelkezik, megtisztítja a vért az ártalmas anyagoktól és a salakoktól.

   7. Enzimek - serkentik a bőr anyagcseréjét és a sebek gyógyulását, feltétlenül szükségesek az emésztéshez, az agy működéséhez, a szervek és a szövetek regenerációjához. Minden szerv és szövet rendelkezik saját enzimkombinációval, mert minden egyes enzim csak egy biokémiai folyamatot aktivál. Az enzimek nagyon hőérzékenyek és magas hőmérsékleten bomlásnak indulnak. Emiatt ahhoz, hogy a szervezet elegendő enzimmennyiséghez jusson, nyers élelmiszereket kell fogyasztani.

   8. Többszörösen telítetlen zsírsavak - köztük a gammalinolénsav, amelyet az Omega-6 típusú savakhoz sorolnak. Csökkenti a magas vérnyomást, részt vesz a zsír anyagcseréjében, serkenti a sejtek szaporodását, erősíti az immunrendszert, megelőzi a gyulladásos folyamatokat és a szív- és érbetegségeket.

   9. A Q10-hez hasonló koenzim az ételből energiát nyer és elosztja azt a szervezet minden egyes sejtjében.

   A Spirulina rendkívül széles hatásterülettel rendelkezik:

 1. Normalizálja a bélflórát; antibakteriális hatással bír.

 2. Csökkenti a magas vérnyomást.

 3. Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.

 4. Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet, helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.

 5. Erősíti az immunrendszer működését, különösen a makrofágok stimulálása révén, amelyek segítik a hulladékok eltávolítását a szervezetből; antigéneket tartalmaz, amelyek az AIDS ellen küzdenek.

 6. Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek.

 7. Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását./meddőség/

 8. Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.

 9. Segít a szervezet pH-ját lúgossá tenni.

10. Könnyen emészthető vas forrása.

   A Spirulina sok értékes tápanyag természetes forrása és ezáltal megmutatkozik nagy vitális anyag tartalma is. A Spirulina tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, esszenciális zsírsavat, 50-60%-os kiváló minőségű növényi fehérjét, Béta-karotint, számos vitamint, különösen B12-t, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. A Spirulinában kétszer annyi növényi olaj van, mint a szójababban és 14-szer annyi Béta-karotin, mint a sárgarépában. A Spirulina támogatja az anyagcserét, aktiválja a szervezet védekező erejét, de hatását egyszerű módon is leírhatjuk, a test túlsavasodása ellen dolgozik.

   Lithotamnium calcareum - az építőmester

   Nyugat-Európa magas ásványtartalmú, kristálytiszta vizeiben honos. Összetételének 34 %-át tiszta, természetes, szerves kalcium képzi, mely testünk számára a legfontosabb ásvány. A kalcium nélkülözhetetlen csontjaink, fogaink, körmeink és hajunk újraképződéséhez. Tudományos kutatások igazolják, hogy a Lithotamnium természetes kalciuma - a vegyileg előállítottal szemben- magas arányban képes beépülni, sőt ennek hatékonysága bizonyos százalék Spirulina hozzáadásával még tovább fokozódik. Így válik a Lithotamnium csontjaink és fogaink leghatékonyabb kalciumforrásává.
   A Spirulina, Chlorella és a Lithotamnium végtelenül fontos az egészséges, teljes értékű táplálkozáshoz. Szépségünk, vitalitásunk és életkedvünk fenntartásához való hozzájárulásuk nem varázslat, hanem komplex összetételükön alapszik. Folyamatos fogyasztásukkal elkerüljük és megelőzzük a hiányállapotokat és az ezekből eredő megbetegedéseket. A mindennapi életben, a munkában, de főként a szervezetünket érő terhelő környezeti hatásokkal szemben segítenek számunkra a mikro-algákban fellelhető létfontosságú anyagok, hogy egészségünket és vitalitásunkat megtarthassuk egészen idős korunkig.