Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FOKHAGYMA

2011.04.06

FOKHAGYMA (Allii sativi bulbi)

fokhagyma1_1.jpg

   Fokhagyma - egyike a legrégebbi gyógynövényeknek, minden civilizációban népszerű 5 000 évre visszamenőleg. A fokhagyma gyógyhatását, átható illatát, valamint erős ízét ismerték és értékelték már az ókorban is. Az utóbbi évtizedekben a korszerű orvostudomány intenzíven kutatja a fokhagyma hatékonyságát. Úgy tartjuk: a legegészségesebb zöldségféle a legszélesebb hatókörrel.

   A fokhagyma a Liliaceae növények családjából származik. Széles körben termesztett növény, amely természetes gyógyhatását nem változtatta meg az elmúlt 2-3 évezred alatt sem. A növény gyógyhatású része a hagyma, hatóanyagai pedig: alicin, mint természetes antibiotikum, vitaminok (A-,B-, B2-), kolin, jód, de tartalmaz enzimeket és hormonokat is. A fokhagymát már régóta tisztelik, mint orvosságot és mint fűszert. A történelem során a fokhagyma megszerezte az univerzális orvosság státusát a gyulladások gyógyításában antibiotikus hatása miatt - természetes antibiotikumot tartalmaz (alicint). Nem kevésbé fontos a  gombaölő hatása sem, míg vírusellenes hatása megelőző jellegű.
Antibiotikus hatása az utóbbi időben háttérbe szorult a szintetikus antibiotikumok előállításának fejlődésével, de a szuper mikrobák (az antibiotikumra ellenálló kórokozók) megjelenésével a fokhagyma ismét a fertőzések elleni harcok élére állt, hogy gyógyhatásával serkentse a szervezet természetes ellenálló-képességét.
    A XX. század úgy marad meg a történelmi följegyzésekben, mint a rendkívüli haladás, fejlődés kora minden téren. Az egészségügyben az új, különféle technikai segédeszközök jelentősen hozzájárultak a betegségek diagnózisának szakszerűbb felállításához, az orvosságok robbanásszerű fejlődése pedig megváltoztatta az életünk alakulását. Az orvosoktól manapság nem csak azt várják el, hogy alkalmazzák az egzakt tudásukat, hanem azt is, hogy a különféle terápiák bizonyított hatását is tanulmányozzák és alkalmazzák az orvostudományban. Ez nem más, mint visszatérés az „evidence based medicine"-re, vagyis a természetes orvosságokhoz és természetes készítményekhez, amelyek hatása megfelelő, bizonyított klinikai vizsgálatokon alapulnak.
    Ma a vérkeringési betegségek korát éljük, nem tekintve a fertőző betegségeket. A vérkeringési problémák a modern ember mai, járványszerű panaszai. A mind nagyobb arányban jelentkező érelmeszesedés, magas vérnyomás, valamint a vérkeringési panaszok elleni harcban a természet a gazdag kincsestárából kínálja az ellenőrzött és bizonyított természetes orvosságokat. A fokhagyma legjelentősebb szerepe a vér- és érrendszerre gyakorolt hatásában rejlik.
   Az „Atherosclerosis" - tekintélyes orvosi folyóiratban megjelent klinikai kutatások eredményei azt mutatták, hogy a fokhagyma gátolja a véredények falán a lerakódások képződését és egyes esetekben csökkentheti a már meglevő lerakódások mértékét. A szövetek jobb vérellátása, jobb tápanyag és oxigénellátottság is ennek köszönhető. A fokhagyma véredényekre gyakorolt kedvező hatásának jelentősége még nagyobb, mert az érfalakon képződő lerakódások a szívbetegségek és a szívinfarktus rizikóját hordozzák. Az érelmeszesedés és a vérrögök kialakulásának kockázata csökken azáltal is, hogy a fokhagyma csökkenti a vér koleszterinszintjét, amely szintén a koszorúér betegségek rizikóját hordozza. Bizonyítottan gátolja a tromboksan B2 (szűkíti a véredényeket és a hörgőket) kiválasztását. Még ötven évvel ezelőtt figyeltek fel arra, hogy a véredények- és a szívbetegségek földrajzi előfordulási gyakorisága Európában megegyezik a fokhagyma földrajzi elterjedésével. Közismert, hogy azok a népek, akik használják a fokhagymát az étkezésben, kevesebb érrendszeri betegségben szenvednek. Manapság már biztosan tudjuk, hogy a fokhagyma fő alkotója a kénben gazdag aminosav és aktív alicin metabolit, amelynek antioxidáns hatása van. Tehát csökkenti a szabad gyökök számát, amelyek serkentik az érelmeszesedés kialakulását. Eredményesen csökkenti a trigliceridek (zsiradék) értékét és egyben a vérzsír szintjét (9-25%-al) is, de növeli a védő HDL koleszterolt (nagy sűrűségű koleszterol). A kénes kötések gazdagsága miatt a fokhagyma segít a vérnyomás csökkentésében is. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozni kell, hogy a fokhagyma ugyan csökkenti a magas vérnyomást, de a normális vérnyomásra nincs hatással. A fokhagyma alkalmazásával csökken a vér cukorszintje is (fontos a cukorbetegeknek), valamint serkenti a szervezet anyagcseréjét, amivel gyorsul a testsúly vesztése is. A fokhagyma hatásos az erek betegségeinél, gátolja a trombociták leválását, valamint a véralvadást. Megelőzi az érrendszeri betegségeket, valamint a magas vérnyomást, kiválóan serkenti az immunrendszert, javítja az agy vérkeringését és a különösen rossz vérkeringést a végtagokban (a fáradt lábak szindrómája). Egy amerikai kutatás (American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban publikálták) szerint a fokhagyma rendszeres használatával tartósan gátolható a végbélrák.
    Ugyanúgy kiváló a baktérium- és vírusölő hatása, különösen a szuper fertőzések tekintetében, amelyek elsősorban a széles hatókörű antibiotikumok túlzott használatából erednek. A szervezet ellenálló-képességének szintjén a fokhagyma növeli a fertőzésekkel szembeni védekezést. Antioxidációs hatásával gátolja a szabad gyökök keletkezését. Serkenti a máj enzimjeit, amelyeknek méregtelenítő szerepük van. A fokhagymának nincs nem kívánt mellékhatása.

A fokhagyma jótékony hatásai:

  • A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében - normalizálja a gyors szívverést, javítja a szíverek munkáját és a szívizom vérellátását, ami a szív funkcióinak javításához és a trombózis megjelenésének csökkenéséhez vezet.  Segít a vérnyomás normalizálásában.
  • Bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterin („káros" koleszterin) és trigliceridek koncentrációját, növeli a HDL koleszterin („jó" koleszterin) szintjét a vérben.
  • Gátolja a vérlemezkék (trombociták) felhalmozódását és a lerakódások megjelenését az érfalakon - gátolja a véredények idő előtti elzáródását és feszességét, serkenti a vérkeringést.
  • Csökkenti a vér cukorszintjét.
  • Azoknak, akik felfúvódással küszködnek, emésztési gondjaik vannak, valamint elzáródnak a véredényeik a has tájékán, hasznos lehet egyes gyomorbántalmak megoldásában pl. hasmenés és bélhurut.
  • Serkenti az epitelizációt (bőrképződés) és a sebek gyógyulását.
  • Segít számos tüdőbetegségnél, antibiotikus hatása különösen jó a megfázások és grippe idején, valamint a bronchitisnél.
  • Baktérium-, gomba- és parazitaölő hatása van (gombák, herpesz vírusa és más kórokozók ellen).
  • Antioxidáns hatása van.
  • Erősíti a szervezet ellenálló képességét.
     
  • Gátolja az idő előtti öregkori panaszokat - erősíti a szervezetet az idősebb korban.
  • Hozzájárul a vitalitás és a szervezet általános egészségének megőrzéséhez.
     
  • Gátolja és semlegesíti a káros sugárzások szervezetre gyakorolt hatását.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.