Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FAHÉJ

2011.04.02

FAHÉJ (Cinnamomum zeylanicum)

fahej_1.jpg

   A fahéj több mint az édességek fűszere. A növény a világ egyik legősibb gyógyszere és a modern tudomány is megerősítette fertőzésgátló és emésztési zavarokat megelőző képességeit.
   Dél-Ázsiából származik. Régi kínai fűvészkönyvek már több ezer éve említést tesznek róla, mint lázcsillapítóról, hasmenést és menstruációs zavarokat kúráló szerről. India ajurvédikus orvosai szintén használták. A  régi utazók hozták Egyiptomba az erős aromájú fahéjat, ahol előszeretettel keverték fűszeres balzsamaikba. Az egyiptomiak igényelték a fahéjat (és több más ázsiai fűszert), amely nagy szerepet játszott az ókori kereskedelemben.
   A héberek, a görögök és rómaiak a fahéjat fűszernek és illatszernek használták, de emésztési zavarokat is kezeltek vele.
   Róma bukása után az Ázsiával való kereskedelem gyakorlatilag megszűnt, ennek ellenére a fahéj továbbra is érkezett Európába. A XII. században a német rendfőnöknő és herbalista, a bingeni Hildegard mint „univerzális szert homloküreg-gyulladásra" ajánlotta, valamint megfázás, nátha, rák és „belső romlás" hatásos kezelésére.
   A modern herbalisták felfúvódás, hasmenés, hányás és emésztési zavarok ellen ajánlják, valamint a „keserű ízű" gyógynövény készítmények zamatos ízesítésére. A méhre gyakorolt hatásával nem értenek teljesen egyet. Egyesek szerint izgatja, mások szerint nyugtatja azt.
A fahéj élvezetet okoz az ízlelőbimbóknak, de jótékony hatással van a test más részeire is.
   A fahéj zamatú fogpasztával való fogmosás tudományosan megalapozott. Sok konyhai fűszerhez hasonlóan a fahéj is hatásos fertőtlenítő. Gátolja a fogszuvasodást és elpusztítja az egyéb betegségeket okozó baktériumokat, gombákat és vírusokat. Kis vágásokra és karcolásokra, azok lemosása után hintsen fahéjat!
   Van még egy ok, amiért érdemes vágásokra és karcolásokra fahéjat szórni: tartalmaz egy természetes érzéstelenítő vegyületet, az eugenololajat, amely segíthet a kisebb sebek fájdalmainak enyhítésében.

Talán az egészségügyi papírt is érdemes lenne fahéjjal átitatni. Egy német tanulmány szerint „ tökéletesen elpusztítja" a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumot ( Eschericia coli) és a hüvelyi fertőzésekért felelős gombát (Candida albicans).
   A fahéj nem csupán a torták, sütemények, fagylaltok és más, zsiradékban gazdag desszertek ízesítésére hivatott. E finomságok elfogyasztásakor a fahéj segít - valószínűleg néhány, a zsiradékok emésztésében részt vevő enzim aktivitásának a fokozásával - a zsiradékok lebontásában.

Állapotos nők még fűszerként is csak korlátozottan használják!

 

Japán kutatók szerint a fahéj csökkenti a vérnyomást. Akinek magas a vérnyomása, használjon többet, ártani nem fog.

 
 

Amire vigyáznunk kell!

 
 

A fahéjpor a főzéshez-sütéshez használt mennyiségben nem mérgező, de okozhat allergiás tüneteket.

 

A fahéjolajjal viszont vigyázni kell. A bőrön pirosodást és égést okozhat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.