Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CHILI PAPRIKA

2011.04.01

 

chili.jpgCHILI PAPRIKA (Capsicum annuum)

A cayenne-bors valójában nem borsféle, hanem egy nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon Közép- és Dél-Amerikában termő paprikafajta, más néven chili paprika. Ugye így már ismerősen cseng a neve? A mexikói ételek elengedhetetlen fűszernövénye, mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birka sültekhez, valamint grillezett húsokhoz is használjuk. Na de kevesen tudják, hogy milyen áldásos hatással van ez a növény az egészségünkre is! A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól. A maják például úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést és a görcsöket.
Ez a csípős fűszer kitűnő szer megfázás és hidegrázás esetén is, leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását, gyulladásgátló hatása van. (A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Néhány orvos szerint a kapszaicin véd a gyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is).
A paprika csípősségének mértékegysége a Scowille-egység: ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika.
A kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó hátra, csillapítják a reumás ízületi gyulladást. Nem véletlen, hogy az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat. Egy kis érdekesség: megállapították, hogy a chili-bors szétrágása után fellépő forró, csípős érzés az agyban endorfinok felszabadulását váltja ki, melyek a szervezet saját fájdalomcsillapítói és akár enyhe eufóriát, a morfin hatásához hasonló, jóleső bódulatot is elő tudnak idézni. Sokan tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül eltűnik, ha kapszaicines orrsprayt használnak. Mindezeken felül a cayeni-bors nagyon tápláló is egyben, több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, sok benne a vas, a kalcium, a foszfor és a B-vitamin komplex, valamint a chili paprika enyhén serkentő és tonizáló hatással van az egész szervezetre.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.