Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FEKETEDIÓ

2011.04.02

FEKETEDIÓ (Juglans nigra)

feketedio_1.jpg 

   Az eredeti termőhelyén őshonos cherokee indiánok nyelvén a fekete dió: Se-Di. Ásatásokból kiderült, hogy a fekete diót már 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották az indiánok az amerikai Nagy-Tavak vidékén.

   A régi indián törzsek tápláléka volt, Ízét édesnek-olajosnak írják le. Erős, telt íze van, kissé füstös, ritkán borízbe hajló zamattal. A fekete dió ősszel összegyűjtve a cherokeek fontos téli élelemforrása volt. Nemcsak ették a dióbelet, hanem igen kedvelt italt is készítettek belőle. A fekete dió hasznosításának története az amerikai történelem előtti idők homályába vész. Az európai telepesek az indiánoktól vették át a fekete dió hasznosításának tudásanyagát. Már a régi indián törzsek is - és a korai európai telepesek is - szinte az egész fát felhasználták.
 

 

   Dióbelét megették, a zöld dióburokból festéket készítettek, a levelekből és a fakéregből (gyógy)teát, kemény, dekoratív fájából bútorokat és egyéb célú deszkákat, és ami a fából maradt, az tüzelő volt. Dióbele, kopáncsa, kérge, levele gyógynövényként is használatos.
   A fekete dió gyógynövényként való használata Amerika - és a feketedió - felfedezése előtti időre nyúlik vissza. Az indiánok porrá tört fekete dió kérget alkalmaztak gombás bőrfertőzések és bélférgességek  gyógyítására. A cherokee törzsbeliek pedig fekete dió-kopáncs főzetet addig főztek, amíg besűrűsödött, és külsőleg alkalmazták.
   Az indiánoktól vették át a korai telepesek is fogfájás esetén a fekete dió-kéreg rágcsálásának szokását. Enyhe hashajtó hatása is van a kéregnek. Az amerikai polgárháború idején általánosan használt gyógyszer volt. Ma is alkalmazzák az emésztőrendszer karbantartására.  A feketedió kérge ugyanúgy alkalmas a székrekedés mint a hasmenés kezelésére.

 

   A fekete dió kérgét és gyümölcsét bőrgombásodás ellen használták. Rákmegelőző hatást is tulajdonítottak neki, amely megfigyelés abból adódhatott, hogy gombaölő hatásánál fogva távol tartja azokat a gombákat, amelyeknek egyes anyagai rákkeltőnek bizonyulnak. Mindenesetre a feketedióból készült gyógyszert 1990-ben Németországban rákellenes szerként jegyezték be.

 

   A feketedió kopáncsa sok C-vitamint tartalmaz. A kopáncsból kinyert levet herpesz, ekcéma, fekélyek és szifilisz ellen alkalmazták Amerikában, hagyományosan. Főzetét pedig féregűzőként.
Tudott, hogy a bőrfelület szemölcsei vírusos fertőzés eredményei. A fekete diókopáncs-lé szemölcseltüntető hatását is megfigyelték.
A még zöld termés kipréselt levét galandféreg ellen itták, illetve toroköblítőként használták diftéria ellen. Úgy találták, hasznos különböző bőrgyulladások, daganatok, sebek megszüntetésére is.

 

   A zöld kopáncs fekete-barna levének jelentős szerves kötésű jód tartalma van. A fekete dió gyógyhatásához, fertőtlenítő hatásához ez a jód is hozzájárul. A fekete dió belének - hasonló esszenciális zsírsavtartalma miatt - a mi diónkhoz hasonló koleszterinszint-csökkentő, vérnyomáscsökkentő hatása van. A dióbél - beleértve a közönséges dió és a többi dióféle belét is - zsírsavai nélkülözhetetlenek az emberi szívműködés szabályozásában, az inzulin hasznosításában, és még a hangulatunk javítására is kihatnak.
   A fekete dió levelét Lillie J. Martin analizálta gyógynövény-szempontból, 1886-ban. Megállapította, hogy a tannin a fő hatóanyaga, a juglon mellett. A juglonnak  fertőtlenítő és gombaölő hatása van, a tannin pedig a külső és a belső hámszöveteket összehúzó hatásából adódóan segíti a gyógyulást. Csökkenti a szövetek kiválasztását, enyhíti az irritációt, javítja a szövet szilárdságát.
Ezen kívül illóolajokat, illó savakat, gyantát, viaszt, gumit és egy kristályosítható anyagot, valószínűleg valamilyen glükozidot talált. Az ásványi anyag tartalom 8,5 %, amiből az alumínium - a mi diónkkal szemben - hiányzik. Van viszont jelentős mennyiségű króm, szelén, vas és kálium.

 

   Levele egyébként - tea és főzet formájában - minden olyan gyógyászati célra hasznosítható, mint a közönséges dió levele. Külsőleg, belsőleg egyaránt. Sőt, sebek és a bőr egyéb fájdalmas helyeinek tisztítására is. Összehúzó és fertőtlenítő hatása is azonos. Azonos a féregűző tulajdonsága is. A régi indiánok a poloskákat, atkákat tartották távol segítségével.

 

   Az Egyesült Államokban gyógyhatású táplálékkiegészítőt készítenek feketedióból. Alapanyaga a feketedió bele, a dió zöld burka, a levele és a kérge. Egyaránt készül porított, folyadék és kapszula formában. Hatását kórleírások alapján állapították meg.
Gombaölőként, parazitaölőként, fertőtlenítőként használják, folyamatosan szedik. A feketedió-készítmény fertőtlenítő hatása nemcsak baktériumok esetében hatásos. Bőrbe dörzsölve ekcéma és herpesz ellen is használják.
Szájsebek, torokgyulladás ellen gargalizálnak a feketedió-kivonattal.

 

A készítmény vércukorszint-szabályozó hatásáról is írnak, és a kivonat hatóanyagai hozzájárulnak a szervezetben lévő toxinok és a fölösleges zsírsavak elbontásához.

 

   Kiknek nem ajánlott szedniük a fekete dióból készült táplálék-kiegészítőt?
Ne szedjék a súlyos vese- és májbetegségben szenvedők, a szoptatós anyák, és ne adjunk a két évesnél fiatalabb gyerekeknek se. Nekik azért ne, mert ilyen kicsi gyerekekre a feketedió hatóanyagai nincsenek bevizsgálva.

 

A feketedió hatóanyagai stimulálják a bélműködést, ezért akinek komolyabb emésztőrendszeri betegsége van, orvos megkérdezése nélkül ne szedje mértéken felül a feketedió-kivonatot.
És általában óvakodjunk a tannin túlzott bevitelétől. Tehát ha egyébként is sok csersavat tartalmazó ételt, készítményt veszünk magunkhoz, akkor a fekete dió készítmény szedését csökkentsük. Mert különben külső és belső hámszöveteink túlságosan megkeményednek!

 

De ha választani kell, hogy túlzott tanninbevitel esetén melyik készítményt csökkentsük, ajánlható, hogy ne a fekete diót, hanem inkább mást. Azért, mert a fekete dió készítménynek nincs nem kívánt mellékhatása. Nincs továbbá gyógyszerekkel vagy más növényi készítményekkel kapcsolatos káros kölcsönhatása se.

 

   Meg kell végül említeni, hogy akad néhány személy, aki természeténél fogva allergiára hajlamos. Ők óvatosan nyúljanak a fekete dióhoz, mert a fa minden része, de leginkább virágpora viszkető kiütésekkel járó allergiát okozhat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.