Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMA

2011.03.29

Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak szerették az almát, többtucatnyi változatát nemesítették ki. India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Hasmenés ellen még ma is használják. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. Felhasználását a modern tudomány is támogatja.
A német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első kezelésként.
Az idő tájt vált népszerűvé Angliában a mondás: "mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvosod koldulni megy ma". Amerikában nem volt őshonos az alma, ám a bevándorlók vittek magukkal almamagokat, és ennek eredményeként ismertté vált a gyümölcs. Az alma, az almafakéreg és az almabor gyorsan Amerika népi gyógyászatának egyik alapjává vált. A modern tudomány felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben ( az érés során feloldó rostok anyaga).
Tanulmányokban olvashatjuk, miszerint a pektin segít enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében.
Egy tanulmány szerint az almapektin a baktériumok okozta hasmenések elleni gyógyszernek az alkotórésze.
Nyersen az emésztést mozdítja elő, vitamin, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással, a vese és máj működését szabályozza. A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak - elsősorban ahol nagyban termesztik - köszvényes beteg nem igen fordul elő. Székrekedésnél az orvosok rostokban gazdag étrendet javasolnak, mivel így salakképző anyagot juttatnak a bélsárba. A salakképző anyag serkenti a bélösszehúzódást, és ezzel enyhíti a székrekedést. A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. Egyen egy almát minden főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, s így egyfajta védettséget élvezhet a koleszterin ellen. Rostokban gazdag étrend ajánlott a rákos megbetegedések, különösen a bélrák megelőzésére. A pektin megköti a rákkeltő anyagokat a vastagbélben, felgyorsítva ezzel távozásukat a testből. Az orvosok a cukorszint stabilizálására is rostokban gazdag étrendet javasolnak. Több tanulmány is beszámol arról, hogy a pektin segít a cukorbetegek vércukorszintjének stabilizálásában.
Európai kutatók kimutatták, hogy az almában található pektin segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő emberek számára ez egy igen jó ok a - a közmondásbeli - napi egy alma elfogyasztására. Bár az almában a pektin a fő gyógyítóerő hordozója, az almafa levelei is tartalmaznak egy antibiotikumot (floretin). Ha megvágjuk magunkat a gyümölcsösben, tépjünk néhány almalevelet és nyomjuk rá a sebre addig, míg lemossuk és bekötjük.

Amire vigyáznunk kell!

Érdekes, de igaz: az almamag igen nagy mennyiségben tartalmaz cianidot, ami igen erős méreg. Bár az almacsutkában lévő mag kevés egy komoly mérgezéshez, azért a gyermekeknek meg kell tanítani: az almacsutkát (magot) nem szabad megenni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.