Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretné környezetét egészségessé tenni??

2011.06.04

TEGYE GYÓGYHATÁSÚVÁ A LÉGTERÉT!

aroma.jpg    Néhány könnyen megvalósítható praktika megvédheti Önt a levegőben terjedő bacilusoktól, vírusoktól, ráadásul kellemesebbé teszi velük környezetét.

 

    Ősztől tavaszig bizony a légúti megbetegedések szezonját éljük, üzletekben, közlekedési eszközökön, emberek között bárhol könnyű elkapni valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzést, amelyet aztán a zárt légtérben, otthonunkban, munkahelyünkön „továbbadunk" családtagjainknak, munkatársainknak. Nem kell azonban ennek feltétlenül így lennie: a helyiség levegőjét különböző természetes alapú készítményekkel felfrissíthetjük.

 

   Nemcsak fűben, fában, vízben, hanem a levegőben is lehet orvosság! Az aromalámpába vagy a párologtatóba tett illóolajokkal kellemes illatot varázsolhatunk környezetünkben, felfrissíthetjük otthonunk, munkahelyünk levegőjét. Megfázásos időszakban célszerű naponta illóolajat párologtatni, mert ezzel kedvezőtlen körülményeket teremthetünk a levegőben terjedő kórokozók fejlődéséhez, és egyben serkenthetjük az immunrendszer működését is. Párologtatás céljából a radiátoron elhelyezett és vízzel töltött edénybe, vagy aromalámpába cseppentsünk 6-10 csepp illóolajat - ez elegendő egy átlagos méretű szoba légterének frissítésére. Természetesen egyénileg változó, hogy mennyi illóolajat kell elpárologtatni ahhoz, hogy a helyiségben kellemes illat legyen és az olaj ne irritálja az orrunkat. A levegő úgy is frissíthető, fertőtleníthető, ha pumpás permetezőbe töltött 30 ml-nyi vízhez 8-12 csepp illóolajat adunk, majd alaposan összerázzuk és a levegőbe permetezzük (vigyázva arra, hogy a permet szembe ne kerüljön!)

 

   Az illóolajok belélegzésének az is gyakori módja, hogy zsebkendőre vagy párnaszélre cseppentjük azokat, és az onnan elillanó illóolajokat lélegezzük be. Az illóolajok belélegzése enyhítheti fáradtságunkat, javíthatja közérzetünket és segítheti az elalvást. Cseppentsünk papírzsebkendőre 1-2 csepp illóolajat, és előbb az egyik, majd a másik orrnyíláson keresztül lélegezzük be. (E módszer alkalmazását gyermekeknél 5-7 éves koruk előtt nem ajánljuk.)

 

   Az inhalálás a belélegzésnek „intenzívebb" formája, ahol a szervezetbe jutó illóolajok koncentrációja magasabb, a hatások pedig gyorsabban és erőteljesebben nyilvánulnak meg. Az inhalálás hatékony módszer a rekedtség, a nehéz légzés és a köhögéssel járó légúti megbetegedések (légcsőhurut, hörghurut) kezelésében. Inhalálás céljára egy liter forró vízbe vagy kamillavirágból készült gyógyteába 3-8 csepp illóolajat tegyünk. A felszálló illóolajos gőzt legalább öt percig orron keresztül, vagy szájon át lélegezzük be (lehet egy törölközővel letakarva is)!  A inhalációt naponta egy-három alkalommal tanácsos végezni és a betegség súlyosságától függően azt több héten át naponta ismételni. Az inhaláció befejeztével kb. 1 órán keresztül ajánlatos abban a helyiségben maradni, ahol inhaláltunk. 5-7 éves kor alatt az inhaláció nem ajánlott, és egyes illóolajok (pl. borsosmenta, eukaliptusz) alkalmazása is ellenjavallt.

 

   A szaunázás serkenti a bőr vérkeringését, jótékonyan hozzájárul a szervezet ellenálló-képességének fokozásához, javítja a közérzetet és a hangulatot, enyhítheti a légúti megbetegedések panaszait. A szaunázás kedvező hatásai illóolajok vagy illóolaj keverékek használatával fokozhatók: 2-5 cseppet adjunk a felöntő kanál vizéhez, majd öntsük a forró kövekre!

 
 

   Légzéskönnyítő szaunaolajat készen is vásárolhatunk, melynek használata segíti a légutak tisztítását, a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását, könnyebb kiürítését, és fokozza a szervezet ellenálló képességét, így használata meghűléses időszakban javasolt.

 
 

Légúti megbetegedések esetén az illóolajos bedörzsölés előnyös alkalmazásmód, ha a kezelés helye érintésre, nyomásra nem érzékeny. Aromaterápiás bedörzsölő készítéséhez 6-10 csepp illóolajat keverjünk el egy evőkanál zsíros olajban vagy 70 %-os alkoholban.

 
 

Ismerjen meg néhány jótékony hatású illóolajat.

 

   A hűs, mentolos illatú borsmenta olajat elterjedten használják légúti fertőzések okozta panaszok esetén inhalálószerek, légzéskönnyítő szaunaolajok, orrkenőcsök formájában. Megfázásos őszi-téli időszakban lakószobák és munkahelyek levegőjének frissítésére is alkalmas.

 
 

   A jellegzetesen erős, kámforos illatú eukaliptuszolaj antimikrobiális, nyákoldó, köptető hatásainak köszönhetően a megfázásos időszakban párologtatásra, inhalálásra, mellkasi bedörzsölő olajok készítésére vagy szaunában alkalmazva segít a légzőszervi megbetegedések megelőzésében, kezelésében.

 
 

Csecsemőknél és kisgyermekeknél (5-7 éves korig) kerülni kell a fenti két olaj orrban és orr környékén történő használatát.

 

   Az egzotikus elnevezésű kajeputolaj antimikrobiális, nyákoldó, köptető, légzéskönnyítő hatású; gyakran használják gyermekeknek készített légzéskönnyítő készítményekben az eukaliptusz illóolaj helyettesítésére.

 
 

   Az üde illatú, természetes kámfort tartalmazó rozmaringolajat elsősorban légúti megbetegedések és mozgásszervi panaszok esetén használják inhalálószerek, orrkenőcsök, légfrissítők, valamint bedörzsölőszerek, aromafürdő és aromamasszázs formájában.

 
 

  A friss, fűszeres, kámforos illatú teafaolaj baktérium- és gombaellenes hatását tudományos kísérletekkel is igazolták, emellett gyulladáscsökkentő, hurutoldó és köptető hatása is jelentős. Használata elősegítheti a megfázás okozta panaszok megszüntetését.

 
Az erdei fenyő olajat légúti megbetegedések esetén orr- és légzéskönnyítő mellkasi kenőcsök, inhaláló szerek, bedörzsölőszerek, szaunaolajok és aromalámpás párologtatás formájában alkalmazzák.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.