Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYÉB

Kombucha

Az élő táplálék, amely szervezetünk egyensúlyát fenntartja
Az "Isteni gomba"
A teagomba ősrégi népi- és házi szer. A kombucha teát Kínában a halhatatlanság italának nevezik. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt fogyasztása. Valójában nem tudjuk biztosan, hogy honnan származik, egy biztos, hogy a kombucha gyógyító szerként való használatának több évezredes távol-keleti hagyományai vannak. Az első feljegyzések Kínából az időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol "Mennyei teaként", sőt "Az örök élet itala"-ként említik.
Nevei: mandzsúriai kombucha gomba, kirgiz tea, Kombuchal, Gerbstoffe, Combucha, Kum-Cha, Fungus japonicas, Fungojapon, Indo-Japanese tea fungus, Pichia fermentans, Cembuya orientalis, Combuchu, Tschambucco, Volga spring, Mo-gu, Champignon de longue vie, Tea kvas, Teakwass, Kwassan, Kargasok, Kocha kinoko.
Mint látjuk, a kombucha gombának és a belőle erjesztett italnak nagyon sok neve van. Ezek közül talán legismertebb a kirgiz tea. Ez az elnevezés onnan ered, hogy egy japán hölgy kb. 60 évvel ezelőtt Kirgíziába látogatott, és megdöbbentette, hogy milyen sok, 100 évnél idősebb ember él ott. Még inkább meglepte, hogy a 80 év feletti asszonyok arcán is alig látott ráncot. Megpróbálta a titkot megfejteni, és ennek során feltűnt neki, hogy szinte minden házban (fiatalok és öregek egyaránt) naponta legalább 3 dl kombucha teát fogyasztottak.
A kombuchában található az egyik leghasznosabb méregtelenítő a glukoronsav. Vizelethajtó szerként is kiváló, különösen ödémák esetén. Élénkíti a mirigyrendszer működését. Folyamatos fogyasztása meghosszabbítja az életkort. Normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít, oldja a stresszt. Természetes antibiotikum hatású, enyhíti a gyulladásokat, az asztmás köhögést, segít a váladék feloldásában. Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait. Tisztítja a vért, kedvező hatást fejt ki a vese, a máj, az epehólyag működésére. Anyagcserezavarok, korai érelmeszesedés, fáradékonyság, rossz koncentrációs képesség, sőt potenciazavarok esetében is jó hatású.
A Kombucha alábbi hatásait figyelték meg:
Az életminőség jelentős javulása, felszabadult közérzet, tökéletes emésztés, fizikai- és szellemi frissesség. Idősebb korban javul a mozgékonyság és az aktivitás.
A kombuchagomba-teában a szervezet működését segítő sejtek milliói élnek, amelyek először a bélflórát, majd a teljes szervezetet méregtelenítik, regenerálják. A tea rendszeres fogyasztása többek között Q-10 koenzimjének köszönhetően csökkenti a ráncok képződését, segít megőrizni a fiatalságot. Megelőzi a rák kialakulását, amit szovjet rákkutatók vizsgálatai igazoltak. Szibéria legszennyezettebb területein, ahol a kálium, ólom, higany és azbesztszennyezés jelentős, találtak olyan falvakat, ahol az emberek immunisak voltak a rákmegbetegedésre, ugyanakkor a környéken országosan a legrosszabb a rákstatisztika. Solikamszk és Bereznyiki körzetében viszont nem tudtak rákos eseteket regisztrálni, a talált néhány emberről kiderült, hogy máshonnan költöztek oda. Ezen a két területen rendszeresen isszák az emberek az ún. “tea kvass”-t, vagyis a kombucha teát.
A tea gyógyítja az izületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat, stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít. Oldja a stresszt, orvosolja a gyomor- és bélpanaszokat, tisztítja a vért, erõsíti a vesét, oldja az epe- és vesekövet. Csökkenti a koleszterinszintet, és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat. Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Segít az immunrendszer gyengeségéből adódó betegségeken, így például az allergián. Enyhíti a menopauza tüneteit. Megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését.
A tea fogyasztásánál figyelni kell arra, hogy fokozatosan növeljük az adagot, mert a hirtelen elfogyasztott nagyobb mennyiség például hasmenést okozhat. Napi hat evőkanállal kezdjük. a kombuchával végzett kúra kezdetén minden kellemetlen érzés elkerülhető, ha sok vizet iszunk. Így a távozni akaró méreganyagok hamarabb kiürülnek. Csupán az első néhány napon kell óvatosabbnak lenni, de amint a szervezet megszokta, akár literszám is fogyasztható. Ha nem konkrét megbetegedésre fogyasztjuk, 2-3 dl-t ihatunk naponta: egy deciliter reggeli előtt az emésztőrendszer tisztítására, és egy-egy decilitert ebéd és vacsora után az emésztés elősegítésére. Nagyobb folyadékvesztésnél, forró nyári napokon, nagyobb fizikai megterheléseket követően, ásványvízzel fele-fele arányban hígítva, ennek többszöröse is fogyasztható. Ha konkrét betegséget akarunk kezelni, napi 3x1 dl-t ajánlunk és a javasolt időszak 3-6 hónap. 1 hónap szünetet követően újra kezdhetjük a kúrát.
A bőrön lévő kiütésekre külsőleg is használják a teát. Gyógyítja a keléseket, hólyagos fertőzéseket. Égési sebekre, felégésekre, nagyfokú fáradtságra, kínzó fájdalmak enyhítésére javasoljuk a pakolást, borogatást. Frissítő fürdőbe (max. 35 fokos vízbe) 2-3 l teát kell önteni. Javasolt fürdési idő 30-35 perc. Nyitott sebbe a tea ne kerüljön!
Olyankor, amikor az emberek keveset mozognak, ülő foglalkozásuk van, rendszertelenül étkeznek és sok olyan szénhidrátot fogyasztanak, amelyeknek csak kalóriatartalmuk van, de vitaminokat és ásványi sókat nem tartalmaznak, a belek eltunyulnak, oxidációs folyamatok indulnak el, amelyek a méreganyagok felhalmozódásához vezetnek, a zsírszövet lerakódásának kedveznek.
A kombucha azonkívül, hogy az intenzívebb anyagcsere miatt lebontja a zsírszövetet, a belek mozgásait is felgyorsítja, így a tápanyagfölösleg nem marad tovább a belekben, hanem kiürül. Ez az oka, hogy kombucha fogyasztásnál gyakoribb a széklet. Ha kombuchával fogyókúrázunk, akkor megmarad az evés öröme, nem kell számolnunk a magunkhoz vett kalóriákat. Egy dologra azért figyelnünk kell, a rendszeres fizikai mozgásra, mert ezzel együtt hat tökéletesen a kombucha, mint “fogyasztószer”.
A B-vitamin-komplexet “szellemi vitaminnak” vagy “energia vitaminnak” is nevezik. Mivel a kombuchagomba-tea teljes és tökéletes B-vitamin-komplex forrás, ezért a szellemi munkát végzőknek és a stresszes körülmények között élőknek különösen hasznos a rendszeres fogyasztása. A kombucha javítja a tápanyag felszívódását és felerősíti az anyagcsere lebontási folyamatait. Ennek az eredménye, hogy a zsírszövet természetes módon elég. A jobb anyagcsere folytán az energiaforrások hatékonyabb kihasználása válik lehetővé. Többlet energiát ad azáltal, hogy az energiakészletünk jobban hasznosul.
A legfontosabb hatóanyagok és hatásaik
Tejsav: a belek pH-jának fontos szabályozója.
Dextrogyral: rákellenes vegyület. A kötőszövetnek van rá szüksége, hogy a rákos burjánzást megakadályozza. A papayás K-teában megtalálható még a longicin és a goniothalamicinone, ezek a rákos sejtek bizonyos csoportjainak szelektív sejtmérgei, a hasnyálmirigy rákos megbetegedése esetében például milliószor hatékonyabb mint a jelenleg használt adriamycin.
Glükoronsav: a máj fő méregtelenítője, amely a májban hozzákapcsolódik a szervezet számára káros mérgekhez, legyen az környezeti vagy metabolikus eredetű. Ha a mérgek egyszer már hozzákapcsolódtak a glükoronsavhoz, akkor már nem kerül vissza a szervezetbe, hanem kiválasztódik a vizelettel és verejtékkel.
Egy megfelelő mennyiségű glükoronsavat termelő egészséges máj kritikus állapotba kerül, ha hirtelen a környezetből vagy a dohányzás, szeszes ital, antibiotikumok, kábítószerek, gyógyszerek lebontása során nagyobb mennyiségű mérget kap feldolgozásra.
Akárhogy is nézzük, fájdalmasan nyilvánvaló, hogy a máj méregtelenítését a modern életvitel mellett támogatni kell. Ebben pedig a kulcsszerepet játszó glükoronsav pótlása áthidalhatatlannak tűnik. A kombucha pótolhatatlannak látszik ennek a kérdésnek a megoldásában, ugyanis egy liter kombuchateában a glükoronsav és származékainak a mennyisége meghaladja a 25 grammot. Ez az eddig ismert legmagasabb érték a természetes élelmiszerek között. Vagyis: méregtelenítésre a legjobb.
Hyaluronsav: az immunválaszok szabályozásának magasszintű képviselője. Először a szem csarnokvízéből különítették el. Fontos biológiai szerepe van: a kötőszövetek gélszerű alapanyagának jelentős része hyaluronsav. Nagy viszkozítása folytán az izületek működésénél a “kenőanyag” szerepét tölti be.
Chondroitinszulfát: fontos poliszaharid, a porc, az ín, a szemben lévő folyadék fontos alkotórésze, a vér alvadását gátló termékre, a heparinra is hatással van
Ezt "A kombucha haszna" listát Beverly Ferguson állította össze. Az egész világból 700 embernek a tapasztalatait és híradásait gyûjtötte össze, akik a Kombucha levelezõ listán naponta megbeszélik kombuchás tapasztalataikat. Itt ennek a kérdőíves felmérésnek az eredményeit olvashatják. A kombuchával elért eredmények (haszon) az emberek személyes megfigyeléseire alapulnak, azért ezeket nem lehet általánosítani. Az eredmény mindenkinél másban nyilvánulhat meg.
• Remek ital
• Igen megjavítja az ember közérzetét
• Erősebb haj
• Energiaszint emelkedése
• Segített osteoarthritis esetén
• Óriási beszédtéma!
• Segített asztmánál
• Nagyon érdekes emberekkel ismerkedtem meg általa
• Stresszölő
• Nyugtató
• Növekedett a potencia és a libido
• Szabályozta a bélműködést
• Gyógyította a Candida burjánzását
• Segítette az emésztést - különösen tejérzékenységnél
• Igen jóízű (az ember többé nem szeretne lemondani a kombucháról)
• Megszüntetette vagy csökkentette a lázhólyagokat
• A lábak vérellátása javult a vénákban
• A bőr kitisztult és szebb lett
• Jó hajöblítő
• A fájdalmas menstruációs görcsöket megszüntette
• Kiválóan alkalmas arcmaszknak
• Segített a köszvényes panaszaimnál
• Csökkentette és stabilizálta a vérnyomást
• Megakadályozta és gyógyította a hólyagfertőződést
• Enyhítette a carpal tunnel szindrómát
• Meggyógyította a furunkulusokat és a staphylo fertőzést a bőrön
• Megakadályozta a gyulladásos keléseket a szájban
• Segített ekcémánál és pikkelysömörnél
• Háztartási tisztítóként is lehet alkalmazni: eltünteti a zsírfoltokat, tisztítja a sütőt, fürdőszobacsempét, ablakot, réztárgyakat
• Gyorsabban nőtt a haj és a köröm
• Növelte az energiát
• Megszüntetette a lábujjak gombásodását
• Nagyon kellemes érzést nyújtott: a jó közérzetet!
• Segített egy korosodó asszonynak, hogy fiatalabbnak érezhesse magár és fiatalosabban nézzen ki
• Segített az arthritis-ben szenvedőkön
• Méregtelenítette a szervezetet
• Enyhítette a leégést
• A méhcsípések okozta fájdalmat és duzzanatot megszüntette
• Néhányan arról adnak hírt, hogy alkohol utáni vágyuk csökkent és kevésbé érzik magukat feszültnek
• Legyőzte az influenzát és megfázásokat
• A berepedezett ajkak sokkal gyorsabban meggyógyultak, ha kombuchával beecsetelték
• Kombuchagombával minden lehetséges panaszra lehetett borogatást készíteni
• ősz haj néhány embernél visszanyerte eredeti színét
• Javult a látás

Az ember szervezetében szimbiózisban élő közel 400 féle baktériumtörzs állapota a legköz-vetlenebbül hat egészségünkre. Ezek az élő, jótékony mikroorganizmusok, a bélflórát alkotó probiotikumok, szervezetünkben egyensúlyi állapotban vannak, amelyet külső hatások révén könnyen felboríthatunk. Ezek közül a legjelentősebb tényező az élő táplálékok hiánya étren-dünkből, az antibiotikumokkal szennyezett étkek, gyógyszerek fogyasztása, a kemoterápia, a radiológiai kezelések és a stressz. Az egyensúly felborulásának következményeként néhány káros baktérium, vagy gomba elszaporodhat a jótékony baktériumok kárára, amelynek jelei a táplálkozást követő gyengeség, puffadás, felszívódási problémák, emésztési zavarok, állandó fáradtság, az ellenálló képesség csökkenése, bőrproblémák, hajhullás, korpásodás és az aller-giás reakciók. A Candidás fertőzések kialakulásának oka, hogy a szervezetbarát élő baktériu-mok lassan kipusztulnak és helyüket a kórokozók foglalják el. Az immunanyagok 70%-át a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését. A megsérült bélflóra regenerálását probiotikus tejsavbaktériumokkal támogathatjuk.

 

Cikkek

Banán

2014.06.13

 antioxidáns vitamin? vagy drog?

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB | Hozzászólások: 0

atkák

2012.04.20

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB | Hozzászólások: 0

Ismerjük meg a Gyógynövényeinket

2012.03.09

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB | Hozzászólások: 0

FAGYÖNGY

2012.02.11

 Virágvázába állítva sokáig tartó szobadísz a fagyöngy fehér bogyós ága.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB | Hozzászólások: 0

VÖRÖSBAB

2011.10.30

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB

A bélflóra

2011.06.04

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB

A tea

2011.06.04

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB

Kellemes lassú séták

2011.06.04

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB

Az immunrendszer

2011.06.04

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB | Hozzászólások: 0

cukorbetegeknek

2011.06.04

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: EGYÉB | Hozzászólások: 0